Business Angels
Un business-angel este o persoană care își folosește propriile resurse pentru a finanța un start-up. Resursele nu sunt doar legate de bani, ci și de experiența, timpul și contactele investitorului.
Antreprenorii care apelează de obicei la aceștia sunt cei care au nevoi de capital mici și care nu pot accesa alte tipuri de finanțare – cum ar fi împrumuturile bancare.
Chiar dacă este vorba despre o afacere nelansata sau este încă o idee, ori este vorba despre o afacere mică, într-un stadiu incipient, ea poate fi finanțată de un business-angel. Zonele finanțate de un business angel pot fi diverse, dar întreprinderile mici care își propun să aibă randament ridicat și să acopere o rată de risc ridicată sunt mult mai bune.
Spre deosebire de un împrumut bancar, un business angel nu va cere niciodată o garanție pentru fondurile oferite. Mai mult decât atât, un business-angel câștigat în calitate de partener se implică personal în strategia de afaceri, oferindu-și cunoștințele și contactele. De asemenea, este bine de știut că un business angel poate investi de la mii la sute de mii de euro.
Va oferim mai jos o lista de investitori de acest tip precum și câteva organizații de investitori.
Succes!
ANDREI PITIS
A investit in mai multe start-up-uri in domeniul IT, este profesor colaborator la Universitatea Politehnica si in prezent este presedinte al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS). Anterior, a fost timp de mai bine de cinci ani seful operatiunilor Ixia in Romania.
BOGDAN PITIGOI
Bogdan Pitigoi a castigat primii bani in domeniul distributiei bunurilor alimentare. Atunci a infiintat prima societate, Tester. Folosindu-se de primele sale castiguri si de ajutorul tatalui sau a inceput dupa cativa ani sa achizitioneze o serie de active imobiliare pe care si-a dezvoltat ulterior reteaua de show-room-uri sau fabricile de textile.
In 1997 firma intra in domeniul productiei prin deschiderea unei fabrici de confectii. Dupa doi ani a urmat intrarea pe segmentul auto, in scurt timp suscitand interesul lui Ion Tiriac, care l-a ales partener pentru Mercedes-Benz.
CRISTINA BATLAN
Cristina Batlan si-a deschis prima companie la numai 18 ani. Astazi este directorul de creatie si unul dintre actionarii Musette, cel mai mare producator de pantofi, genti si accesorii premium din Romania. Compania detine 15 magazine, inclusiv in cateva dintre cele mai importante capitale ale modei.
Mai multe detalii: AICI
DRAGOS ANASTASIU
Contaminat de spiritul antreprenorial al vremurilor intra in afaceri cu un autocar si cu avansul obtinut din plata biletelor. In 1995 decide sa revina in tara si infiinteaza prima companie din grupul Eurolines care acopera acum toate serviciile din turism. In 2009 Dragos Anastasiu reuseste sa mentina sanatatea firmei crescand cu 20% rentabilitatea prin orientarea catre vanzarile online.
Mai multe detalii: AICI
DRAGOS ROSCA
In prezent este Managing Partner la Delta Asset Invest si investitor in proiecte din domeniul real estate, IT si tehnologie. A activat ca si business consultant la Roland Berger Strategy and Consultancy, unde a lucrat pe proiecte de strategie, dezvoltare de business, restructurari, privatizari, vanzari si cumparari de companii. In 2004 a creat Gemisa Investments, prima companie din Romania axata pe dezvoltarea de firme de tip startup si early stage.
Mai multe detalii: AICI
FLORIN TALPES
Florin Talpes a pasit pe scena afacerilor, aflata inca in constructie, in 1990 alaturi de partenera sa, impreuna cu care a creat una dintre primele intreprinderi de software din Romania. Grupul Softwin a devenit intre timp unul dintre liderii pietei autohtone de profil, iar produsul antivirus BitDefender reprezinta cel mai mare succes international inregistrat de o familie de tehnologii high-tech creata in Romania, avand zeci de milioane de utilizatori in peste 150 de tari.
Mai multe detalii: AICI
Vizionar si lider prin excelenta,
GABRIEL MARDARASEVICI
a dat culoare mediului de business din Romania, evoluand fara cusur in IT si cochetand cu succes cu provocarile din imobiliare, turism, consultanta.
Vector de opinie, cu elocinta si carisma de orator, a avut si are initiative mai mult decat generoase in ceea ce priveste viata comunitatii sub toate aspectele ei: sociale, educative sau de business.
MARIUS GHENEA
De numele lui Marius Ghenea sunt strans legate o multime de exemple de succes. In 1994, impreuna cu doi prieteni, a pus bazele firmei Flamingo Computers pe care a ridicat-o de la 0 la 50 de milioane de euro, in doar 8 ani. In 2001, si-a vandut partea sa de actiuni si a plecat in calitate de CEO la Flanco Retail, unde a reusit performanta ca in doar 2 ani sa creasca cifra de afaceri a companiei de la 20 milioane de euro la 120 de milioane de euro. In acelasi timp, in anul 2002, a investit 1 milion de dolari in FitDistribution, o companie de distributie IT, care anul trecut inregistra o cifra de afaceri in valoare de 28 de milioane de euro.
Mai multe detalii: AICI
MIRCEA TUDOR
Pasionat de ingineria tehnologica si licentiat in drept, Mircea Tudor a reusit sa castige, pentru prima data in istoria Romaniei, Marele Premiu la salonul International de Inventica de la Geneva, unde a participat cu Roboscan, un sistem revolutionar de radiografiere a camioanelor si containerelor. Compania sa, MBtelecom detine alte 12 brevete de inventii, insa tehnologia nu este singura pasiune a omului de afaceri. Preocupat in egala masura de activitatile ecvestre, el este organizatorul primului spectacol de teatru ecvestru din Romania.
Mai multe detalii: AICI
PETER BARTA
a fost implicat in numeroase proiecte nationale si internationale, lucrand cu companii sau institutii precum Council of Europe, Development Alternative Inc., Smurd Romania sau Academy for Educational Development. In prezent, Péter conduce Fundatia Post-Privatizare, cea mai importanta fundatie pentru antreprenoriat din Romania. Creata in 1996 de catre Comisia Europeana, Fundatia Post-Privatizare promoveaza educatia antreprenoriala si sustine initiativele dezvoltarii sustenabile a mediului de afaceri romanesc.
Mai multe detalii: AICI
RADU GEORGESCU
este unul dintre cei mai importanti antreprenori din domeniul IT din Europa de Est. A intrat in bransa in momentul in care si-a vandut proiectul de diploma unui profesor de la TCM, in 1992, iar doi ani mai tarziu a strans o echipa cu care a dezvoltat antivirusul RAV. Dupa nici 10 ani, in 2003, gigantul Microsoft i-a trecut pragul cu o oferta de cumparare a softului si inca una de a deveni coleg cu faimosul Bill Gates. A vandut produsul, insa pozitia a refuzat-o pentru ca, spune el, in sinea lui este un antreprenor, ii place sa aiba idei noi pe care sa le puna in practica sau macar sa incerce.
Mai multe detalii: AICI
SERGIU NEGUT
In prezent este managerul firmei de consultanta si strategie SVP Consult. In afara de calitatea de investitor, actioneaza ca si mentor pentru companii mari, dar si profesor la unul dintre programele MBA locale Maastricht School of Management Romania. A investit in afaceri precum Frufru, 2 Parale, Softelligence, Heart, Intermedica, In-Store Media.
Mai multe detalii: AICI
Informații preluate de pe www.finantare.ro